Ingyenes házhoszállítás 19 990 Ft felett 1-2 munkanapon belül!

supervital

Kérdése van? +36206223000

Kategóriák
supervital

Kérdése van? +36206223000

  • Kategóriák
    • Akciók
    • Vitaminok
    • Ásványi anyagok
    • Antioxidánsok
    • Omega-3-6-9
    • Gyógynövények
    • Immunrendszer támogatás
    • Intim
    • Kollagén és hialuron
    • Májvédelem
    • Speciális hatóanyagok
    • Szív- és érrendszer
    • Életmód
    • Termékcsaládok
  • Blog
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Tudj meg többet az Omega-3 zsírsavakról! – 1. rész

Tudj meg többet az Omega-3 zsírsavakról! – 1. rész

Az omega-3 zsírsavak olyan többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek kritikus szerepet játszanak az emberi egészségben, mivel számos biokémiai útvonalban és folyamatban vesznek részt, és az egész élet során modulálják a gének kifejeződését. Az omega-3 zsírsavak közé tartozik többek között a növényi eredetű alfa-linolénsav (ALA) és a tengeri eredetű eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA).

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az omega-3 zsírsavak megelőzhetik vagy enyhíthetik az olyan krónikus egészségügyi állapotokhoz kapcsolódó tüneteket, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a neurodegeneratív betegségek és a reumás ízületi gyulladás, és jótékonyan hathatnak az öregedéssel összefüggő betegségek leküzdésére.

Az ALA fontos szerepet játszik az emberi egészségben, ez a cikk azonban elsősorban a tengeri eredetű omega-3 zsírsavak, az EPA és a DHA jótékony hatásaira összpontosít.

Hatások összefoglalva

  • Az iszkémiás események, köztük a szív- és érrendszeri halálozás akár 25 százalékkal történő csökkentése.
  • Az időskori makuladegeneráció megelőzése [6] és az éjszakai látás javítása.
  • A DNS-károsodás és az oxidatív stressz csökkentése, valamint az öregedés különböző biomarkereinek befolyásolása.
  • Idősebb felnőttek izomvesztésének csökkentése.
  • Befolyásolja a csecsemők agyának fejlődését.
  • Véd a finom részecskés légszennyezés okozta károsodással szemben.
  • A hipotalamusz neurogenezis fokozása állatmodellekben.
  • A szaglási veszteségek enyhítése vagy csökkentése.
  • A gyermekek verbális IQ-jának növelése.
  • A koraszülés csökkentése
  • A klinikai eredmények javítása a COVID-19-ben, valószínűleg az interferonok indukciója révén [18].

Az omega-3 zsírsavak egészségügyi hatásai

Több mint öt évtizedes kutatások kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak az emberi fiziológia szinte minden aspektusában részt vesznek, számos szervrendszerre kifejtik hatásukat, és befolyásolják többek között a szív- és érrendszeri, neurokognitív, mozgásszervi, immunológiai és légzőszervi egészséget.

Gyulladás feloldása

A gyulladás, a szervezet immunválaszának kritikus eleme, egy olyan védekező válasz, amely immunsejtek, sejtjelző fehérjék és gyulladáskeltő faktorok egész sorát foglalja magában. Bár a gyulladás megelőzése vagy csökkentése bölcs dolognak tűnhet, a felmerülő bizonyítékok arra utalnak, hogy a gyulladás megoldása ugyanolyan fontos lehet a jó egészség megőrzése szempontjából.

A gyulladás feloldása az omega-3 zsírsavak metabolizmusának melléktermékei, az úgynevezett specializált pro-feloldó mediátorok (SPM-ek) részvételével zajló összehangolt válaszreakció. Az SPM-ek négy családját azonosították, ezek közé tartoznak a resolvinek, lipoxinok, proteinek és maresinek. Ezek az SPM-ek elősegítik az apoptózist, szabályozzák a leukocita (fehérvérsejt) aktivitást, és csökkentik a proinflammatorikus mediátorok termelését.

 

Egy klinikai vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy az omega-3 zsírsav kapszula akár 24 órával a bevételt követően is növeli az SPM-ek vérszintjét. A kettős vak, placebokontrollos, keresztirányú vizsgálatban 22 egészséges, 19 és 37 év közötti önkéntes vett részt, akik omega-3 zsírsavakban dúsított halolaj-kiegészítőt szedtek. Két, négy, hat és 24 órával a táplálékkiegészítő bevétele után a résztvevők vérmintát adtak elemzésre, amely a vér SPM-szintjének idő- és dózisfüggő emelkedését mutatta ki, amely 24 órán keresztül fennállt.

Csökkentett gyulladásos biomarkerek az öregedés során

A krónikus, alacsony fokú gyulladás felerősíti az öregedés számos betegségének jellemzőit, ezt a jelenséget nevezzük gyulladásos öregedésnek. A gyulladásnak ezt a formáját gyakran "sterilnek" nevezik, mivel kórokozó hiányában csekély mértékű immunsejt-infiltrációval jár. A gyulladásos folyamatok és az emiatt kialakuló kóros állapotok kétirányúak, számos élettani folyamatot és útvonalat érintenek, amelyek közül sok keresztezi az öregedés jellemzőit, például a telomerek rövidülését előidéző oxidatív stresszt.

Az omega-3 zsírsavakkal való kiegészítés ellensúlyozhatja a telomerek rövidülését és lassíthatja az öregedést. Egy kettős vak, randomizált, kontrollált vizsgálatban 106, 40 és 85 év közötti, ülőmunkát végző, túlsúlyos felnőtt bevonásával vizsgálták a napi omega-3 zsírsavak pótlásának hatását a placebóval szemben. Az omega-3 zsírsavak hatásának értékeléséhez a placebóval szemben a vizsgálók megmérték a telomerek hosszát, a telomeráz-aktivitást és az oxidatív stressz markereit. Azt találták, hogy a kiegészítés csökkentette a vérben az omega-6- és omega-3-zsírsavak arányát, ami összefüggésbe hozható volt a hosszabb telomerhosszal. Azt is megfigyelték, hogy az omega-3 zsírsavak pótlása 15 százalékkal csökkentette az oxidatív stressz markereit.

Egy külön vizsgálatban vizsgálták az omega-3 táplálékkiegészítők hatását a gyulladásra és a telomerek hosszára stressz hatására. A randomizált, kontrollált intervenciós vizsgálatban 138 ülő, túlsúlyos felnőtt vett részt, akik 40 és 85 év közöttiek voltak. A résztvevők négy hónapon keresztül naponta kaptak omega-3-kiegészítőket vagy placebót. A beavatkozás előtt és után a résztvevők a szociális stresszt mérő tesztet töltöttek ki. A résztvevők vér- és nyálmintát is adtak, hogy megmérjék a kortizolt (stresszhormon), a telomerázt; a gyulladáscsökkentő citokineket, köztük az interleukin (IL)-10-et (IL-10); és a proinflammatorikus citokineket, köztük az IL-6-ot, az IL-12-t és a tumornekrózis-faktor-alfa-t (TNF-alfa).

A stressztesztet követően a placebocsoportban 24 százalékkal csökkent a telomeráz-aktivitás és 26 százalékkal az IL-10; mindkét omega-3 csoport azonban védve volt ettől a reakciótól, még a stresszreaktivitás, az életkor, a derékkörfogat és a nem figyelembevétele után is. A 2,5 gramm omega-3-at kapó résztvevőknél 19 százalékkal csökkent a kortizolszint és 33 százalékkal az IL-6 szintje a placebocsoporthoz képest. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a gyulladás és a stresszhormonok szintjének csökkentése révén az omega-3 kiegészítés fokozhatja a sejtek javulását és lassíthatja az öregedést. A stresszválasz csökkenése a depresszió kockázatának csökkenéséhez is vezethet, így ezek az eredmények a mentális egészség szempontjából is relevánsak.

Aktív évek növelése és a korai halálozás esélyének csökkentése

Az epidemiológiai adatok szilárd kapcsolatot azonosítottak az omega-3 bevitel és az idő előtti halálozás kockázatának csökkenése között.

 

Egy 17 prospektív kohorszban több, mint 42 000 ember bevonásával végzett vizsgálatban a vér omega-3 koncentrációja fordítottan arányos volt az összes okból bekövetkező halálozás kockázatával. A hosszú láncú omega-3-ak EPA, DHA és dokoszapentaénsav legmagasabb, illetve legalacsonyabb szintjével rendelkezők körében 15-18 százalékkal alacsonyabb volt az összes okból bekövetkező halálozás, de az ALA-val nem volt megfigyelhető összefüggés. Ezek az adatok arra utalnak, hogy az omega-3 zsírsavak - elsősorban tengeri eredetűek - felelősek a korai halálozás csökkent kockázatáért.

Egy közösségi alapú lakossági vizsgálatban 2240, a 60-as éveik közepén járó, szív- és érrendszeri betegségben nem szenvedő embert követtek nyomon 11 éven keresztül. A kutatók megállapították, hogy a vörösvérsejtek zsírsavkoncentrációja ugyanolyan pontosan jelezte előre a korai halálozás minden okából bekövetkező halálozás kockázatát, mint a szív- és érrendszeri betegségek standard kockázati tényezői, például az életkor, a vérnyomás, a dohányzás és a cukorbetegség állapota. A magas omega-3 koncentrációjú nemdohányzók 11 éves túlélési aránya 85 százalék volt, míg az alacsony omega-3 koncentrációjú dohányosoké 47 százalék. Érdekes módon a magas omega-3-szintű dohányosok és az alacsony omega-3-szintű nemdohányzók túlélési aránya azonos, 71 százalékos volt, ami arra utal, hogy az alacsony omega-3 státusz ugyanolyan káros, mint a dohányzás.

Egy 2500, 66 és 73 év közötti, körülbelül hét éven át követett résztvevővel végzett vizsgálatban a magasabb Omega-3-index összefüggésbe hozható volt a korai halálozás valamennyi okából bekövetkező halálozás kockázatának csökkenésével. Az omega-3 zsírsavak bevitelének legmagasabb kvintilisébe tartozóknál 35 százalékkal alacsonyabb volt a halálozás kockázata, mint a legalacsonyabb kvintilisbe tartozóknál.

Cikkünket folytatjuk...

Forrás:
Dr. Rhonda Patrick – Found my Fitness

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
  • Oldaltérkép
Unihealth Kft.
  • 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.
  • +36206223000
  • info@supervital.hu
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

AZONNAL KAPSZ 1000 HŰSÉGPONTOT!

Ha nem szeretnél lemaradni híreinkről, legújabb termékeinkről és szuper akcióinkról, akkor mindenképp iratkozz fel!

Feliratkozás
simplepay_hu_v2
  • Akciók
  • Vitaminok
  • Ásványi anyagok
  • Antioxidánsok
  • Omega-3-6-9
  • Gyógynövények
  • Immunrendszer támogatás
  • Intim
  • Kollagén és hialuron
  • Májvédelem
  • Speciális hatóanyagok
  • Szív- és érrendszer
  • Életmód
  • Termékcsaládok
  • Blog
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.